De krispigaste ugnsbakade kycklingvingarna görs med en bortglömd ingrediens

Så fixar du riktigt knapriga kycklingvingar hemma
Så fixar du riktigt knapriga kycklingvingar hemma

Att laga perfekta kycklingvingar hemma kan kännas som en liten konst (speciellt om du älskar den där knapriga känslan men vill slippa djupfriteringen). Här får du tipsen för att få både god smak och härligt krispigt skinn utan att behöva använda en fritös.

Smaker och knaprighet

När du lagar kycklingvingar är det bra att tänka på både kryddningen och hur skinnet blir (så att du inte offrar knaprigheten för att få en extra smakrik yta). Det finns många sätt att pilla på smakerna – allt från heta buffalovingar till söta honungsbourbon-barbecue-vingar. Dessa såser bidrar med sin speciella karaktär, men de kan också göra att skinnet blir lite sladdrigt om man inte är försiktig.

Tillagningsteknik

Normalt sett friteras kycklingvingarna innan de kläs med sås för att bevara just den där knapriga texturen. Vill du dock slippa en fettig miljö och istället använda ugnen, kan det vara lite knepigt att nå samma effekt. Ett smart knep är att använda aluminiumfritt bakpulver (det hjälper till att torka ut skinnet under tillagningen).

Bakpulver som fuktborttagare

Bakpulver används ju ofta i bakning för att få degen att resa sig. När det kommer till kycklingvingar funkar aluminiumfritt bakpulver genom att dra åt sig fukten från skinnet när vingen gräddas i ugnen (detta leder till en fin bryning och en härligt krispig yta). Det lönar sig att använda just aluminiumfritt bakpulver, eftersom vanligt bakpulver ibland kan lämna en metallisk eftersmak om det inte hanteras rätt.

Så använder du bakpulver

För bästa resultat räcker det med en tesked aluminiumfritt bakpulver per pund kyckling (cirka 450 gram). Det är smart att torka av vingarna med hushållspapper innan du blandar i salt, peppar och bakpulver (detta tar bort överflödig fukt som kan störa processen). När allt är väl blandat, placera vingarna i en ugnsform och låt dem få den första gräddningsrundan i 15 minuter. Under tiden kan du fixa ihop din favoritsås.

Sås och topping

Medan vingarna gräddas kan du värma upp och göra klar såsen. Efter de första 15 minuterna drar du ut vingarna, vänder dem och häller över såsen innan de sätts in igen i ugnen för ytterligare 15 minuter. Sedan vänder du vingarna en gång till och häller på extra sås – därefter gräddas de i ytterligare 10 minuter. När det är klart kan du strö på dina favorit-tillbehör (till exempel färsk koriander eller sesamfrön) och njuta med gott om tillbehör medan vingarna fortfarande är varma.

Kycklingvingarnas resa från råvaror till en smakfull rätt visar hur små justeringar i tillagningssättet och valet av ingredienser kan göra stor skillnad (det handlar om att ge varje steg sin rätta chans att glänsa). Med de här tipsen kan vem som helst njuta av hemlagade, knapriga kycklingvingar från ugnen – helt utan oljig röra. Njut av middagen!