Min favorifrukost: yakuzen zakkokumai
Den speciella frukosten kallas “yakuzen zakkokumai”, vilket ungefär betyder medicinskt multigrainris. Det är en mix av brunt ris, bönor, “natto” (fermenterade sojabönor), “nukazuke” (inlagda grönsaker) svepta i nori (sjögräs) och toppade med rostade sesamfrön. Dessutom serveras en skål misosoppa och en kopp hojicha-grönt te till måltiden.
Det här är mer än bara en frukost – det är ett sätt att börja dagen på med energi. Även om personen själv inte är läkare, rekommenderar hen frukosten till sina klienter tack vare dess återställande egenskaper.
Hälsofördelarna med yakuzen zakkokumai
Frukosten är laddad med näringsämnen som järn, jod, kalium, kalcium, magnesium samt vitaminerna B, C och K. Brunt ris, bönor och sjögräs är bra källor till fiber, medan natto och nukazuke innehåller probiotika (tack vare fermenteringen som sker under tillverkningen). Tillsammans hjälper de här grejerna maghälsan och underlättar matsmältningen.
I nori och grönt te hittar man dessutom rikligt med polyfenoler, vilka fungerar som antioxidanter – något som kan hjälpa mot inflammation och hålla blodsockernivåerna i schack. Och tofu i misosoppan, tillsammans med bönorna, ger en bra dos aminosyror, utan att bidra med de negativa effekterna man ibland ser med kött eller mejeriprodukter.
Så fixar du det – ingredienser och förberedelser
För att kunna starta morgonen utan stress har alla delar oftast förberetts i början av veckan. Hemmagjord natto, nukazuke och misosoppa ligger alltid redo. Det vanligaste är att använda ekologiskt kaliforniskt kortkornigt brunt ris, men ibland beställs även Morika forntida ris från The Rice Factory i Nara, Japan.
Grönsakerna i nukazuke varierar beroende på säsong och inkluderar aubergine, gurka, napa kål, daikon och japansk rova. Dessa grönsaker köps ofta från Suzuki Farm i Delaware (drivs av japanska bönder).
Rätt teknik i köket
När det gäller riset blandas tre koppar brunt ris med en kopp bönor och en bit kombu-sjögräs. Efter att allt kokat på inställningen för brunt ris i två timmar, kyls riset ner så att det är redo för senare användning i veckan.
Natto fixas genom att sojabönorna blötläggs över natten och sedan långkokas innan de fermenteras med en speciell startkultur. Nukazuke görs genom att grönsaker, som fått lite salt, marineras i en pasta gjord på fermenterad risbransch (det här sker under flera dagar).
Misosoppan lagas genom att koka vatten med kombu, torkade shiitake-svampar och olika grönsaker innan tofu och wakame tillsätts (wakame är en typ av sjögräs som ofta används i japansk matlagning).
En snabb morgonrutins-hack
När allt är förberett tar det bara ungefär fem minuter att montera ihop denna matkreatur varje morgon. Och för den som alltid har bråttom kan nori-inlindade risbollar vara ett perfekt alternativ att ta med sig.
Med den här dagliga rutinen lever traditionen från Japan vidare, samtidigt som den bidrar med många hälsofördelar för den som hänger med på den här unika kulinariska resan.