Livsmedel som snabbar på åldrandet
Dr Amy Shah, en välkänd nutritionsexpert, berättade i en artikel på SheFinds att det finns fem specifika kategorier av livsmedel man bör se upp med för att bevara både hudens lyster och den allmänna hälsan. Enligt Dr Shah kan vissa av dessa livsmedel även höja risken för allvarliga sjukdomar som koloncancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Bearbetat kött
Bearbetat kött, exempelvis salami, billig bacon och industriella korvar, innehåller tillsatser som nitrater, nitriter och natrium. Dessa ämnen kan driva på en kontinuerlig inflammation och oxidativ stress i kroppen (vilket i längden påverkar hudens elasticitet och struktur negativt).
Alkohol
Alkohol fungerar som ett diuretikum, vilket innebär att det gör att både kroppen och huden torkar ut. Resultatet? En matt och torr hud där rynkorna blir mer påtagliga. Dessutom tömmer alkohol kroppen på viktiga näringsämnen som vitamin A och C (näringsämnen som är riktigt bra för att huden ska återhämta sig).
Tillsatt socker
Tillsatt socker triggar en process som kallas glykation, där sockermolekyler binder sig till hudens proteiner. Denna bindning skadar strukturer som kollagen och elastin, och med tiden ser huden mer slapp ut med fler rynkor.
Raffinerade vegetabiliska oljor
Oljor som sojaolja, majsolja, solrosolja och rapsolja är fulla med omega-6-fettsyror. Om man konsumerar dem i stora mängder kan de rubba balansen i kroppens inflammationssystem, vilket i sin tur bidrar till att huden åldras snabbare.
Raffinerade kolhydrater
Livsmedel som vitt bröd, vitt ris och sockerrika flingor får snabbt blodsockret att skjuta i höjden. Den snabba ökningen leder till samma typ av glykation som tillsatt socker gör, och det blir med tiden resulterande i slappare hud.
Hälsosammare alternativ
Är du sugen på att undvika de negativa effekterna? Finns det gott om alternativ! Till exempel har kött från regenerativa jordbruk – som gräsbetat kött eller kött från djur som fått gå fritt – inte samma negativa inverkan. När det kommer till fettkällor är olivolja, smör, ghee och kokosolja att föredra framför raffinerade vegetabiliska oljor.
Dr Amy Shah poängterar: “Vissa livsmedel kan få oss att ‘se minst 10 år äldre ut’.” Genom att göra medvetna matval kan vi både förbättra vårt yttre och vår långsiktiga hälsa (det är verkligen smart att tänka på sin kost). Att lyssna på vad vi äter handlar inte bara om att se bra ut, utan också om att minska risken för allvarliga sjukdomar. Det är dags att fundera över våra matvanor och göra de justeringar som behövs för att må bra, både nu och framöver.